Sposób przygotowania:
Kurczaki
Kurczaki oczyścić, umyć, odsączyć, rozpołowić wzdłuż, rozbić tłuczkiem (muszą być spłaszczone). Skrzydełka wykręcić, założyć na grzbiet, zaś nóżki - "w kieszonkę". Natrzeć czosnkiem roztartym z solą, oprószyć pieprzem i pozostawić na 1 godzinę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło, wrzucić połówki kurczaków, przykryć płaską pokrywką, którą należy obciążyć. Smażyć z obu stron na dużym ogniu 20-30 minut. Wyjąć na półmisek, przybrać pokrajanymi na ćwiartki pomidorami, piórkami szczypiorku, koperkiem i pietruszką. Kurczaki "Tabaka" zwykle podaje się z ostrym sosem "tkemali" sporządzonym z dzikich sliwek, z powodzeniem można zastąpić go sosem własnej roboty ze śliwek węgierek. Dla amatorów czosnku polecam sos czosnkowy