Sposób przygotowania:
Kurczaki pieczone
Kurczaki dokładnie opłukać i osuszyć. Odciąć gruczoły kuprowe. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z łyżeczką soli, po czym wetrzeć w kurczaki. W kurczaki wetrzeć także mieloną paprykę. Warzywa obrać, umyć i pokroić na cienkie kawałki wzdłuż. Składniki marynaty wymieszać i rozprowadzić na kurczakach - na zewnątrz i w środku. Warzywa posypać odrobiną soli i poukładać obok mięsa. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Tuż przed pieczeniem kurczaki polać połową glazury przygotowanej z połowy szklanki ciepłej wody wymieszanej z miodem, pół łyżeczki vegety i musztardy francuskiej. Kurczaki piec pod przykryciem przez godzinę w 200 stopniach. Następnie przewrócić je na drugą stronę i polać pozostałą glazurą. Piec przez kolejne 50 minut w 200 stopniach pod przykryciem. W międzyczasie, mięso można posypać majerankiem i polewać wytworzonym sokiem podczas pieczenia. Jeżeli lubimy chrupiącą skórkę, można zdjąć pokrywkę przed zakończeniem pieczenia i podpiec na rumiano.
edytaha