Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kurczę w polewie miodowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne i niezwykle aromatyczne danie dla każdego

Kurczę w polewie miodowej

Składniki:

Kurczę w polewie miodowej

 

  • 1 kurczak (1,4 kg) podzielony na 4 części
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki dżemu owocowego

Sposób przygotowania:

Kurczę w polewie miodowej
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Kurczaka umieścić w żaroodpornym naczyniu bez przykrycia. Odstawić. Na małej patelni stopić masło. Dodać pozostałe składniki, z wyjątkiem dżemu. Wymieszać na gładki sos. Zdjąć z palnika. wmieszać dżem.
Kurczaka polać połową sosu. Przykryć i piec 40 minut. Po wyjęciu przewrócić na drugą stronę. Pokryć pozostałym sosem. Dalej piec 20-30 minut. Podawać.