Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Kurka z charakterem

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 25

Pikantna... pachnąca...pożywna i bardzo smaczna :-)

Kurka z charakterem

Składniki:

Kurka z charakterem

 

  • 2-3 skrzydełka kurczaka
  • 30 dkg świeżych kurek
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 1/2 szklanki warzyw pokrojonych w drobną kosteczkę (marchewka, korzeń pietruszki i selera)
  • 1 cebula
  • 1/2 strączka chili
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1-2 łyżki siekanego koperku
  • 1 liść laurowy + 2 ziarenka ziela angielskiego
  • do smaku: sól

 

Sposób przygotowania:

Kurka z charakterem
Grzyby dobrze oczyścić z resztek ściółki i opłukać z piasku. Skrzydełka umyć, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości, wyjąć z wywaru i oddzielić mięso od kości. Do wywaru wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować aż zmiękną. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić pokrojoną w cienkie krążki cebulę z dodatkiem posiekanego chili, dodać posiekane warzywa i kurki, dusić 5 min. pod przykryciem. Następnie posypać sproszkowaną papryką, rozmieszać dokładnie, przełożyć całość do ziemniaków, gotować 5 min.. Śmietanę rozmieszać z mąką, zahartować odrobiną gorącego wywaru, wlać do zupy, zagotować, doprawić solą, dosypać mięsko ze skrzydełek i koperek.