agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Kurkowo-borowikowa z pulpecikami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

zupa w oryginale pochodzi od Buni ale z racji tego , że domownicy nie jedzą wszystkiego, musiałam ją lekko zmodyfikować:)

Kurkowo-borowikowa z pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurkowo-borowikowa z pulpecikami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurkowo-borowikowa z pulpecikami
Zupa w oryginale pochodzi od Buni ,ale z racji tego , że domownicy nie jedzą wszystkiego, musiałam ją lekko zmodyfikować:) Wyszła przepyszna. Użyłam suszonych borowików, niestety świeżych w sklepie brak. Borowiki zalałam ciepłą wodą i pozostawiłam w niej na kilka minut. W dużym garnkuzagrzałam wodę, dodałam startą na grubych oczkach marchewkę oraz pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu oraz kostki grzybowe. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę, osobno ugotowałam , ale nie do zupełnej miękkości. Kurki oczyściłam, umyłam i podzieliłam na kawałki. Te mniejsze zostawiłam w całości. Na patelni rozpuściłam masło, podsmażyłam kurki i doprawiłam je do smaku solą i pieprzem. Kurki wraz z wytworzonym podczas smażenia sosem oraz borowiki i wodę w której się moczyły przelałam do garnka z wywarem. Dodałam ziemniaki. Gotowałam na lekkim ogniu. W tym czasie mięso mielone przełożyłam do miski, dodałam jajko, sól i pieprz, dokładnie wymieszałam. Formowałam niewielkie kulki mięsne, następnie obtaczałam je w mące. Pulpety wrzucałam na gotującą się zupę. Zupę zabielałam na śmietaną już na talerzach. Smacznego:)
Kurkowo-borowikowa z pulpecikami
kurki oczyścić umyć i podsmażyc na maśle
Kurkowo-borowikowa z pulpecikami
w garnku podgrzać wodę i dodać starte warzywa
Kurkowo-borowikowa z pulpecikami
formować pulpeciki i obtaczać je w mące
Kurkowo-borowikowa z pulpecikami
pulpety wrzucać na gotującą się zupę i gotować kilka minut

Tagi:

jajko jajka