Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurna chata– jak drzewiej Damy gotowały

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Delikatny gulasz wieprzowy z aromatyczną kaszą gryczaną – czyli sobotni obiadek Damy.

Kurna chata– jak drzewiej Damy gotowały

Składniki:

Kurna chata– jak drzewiej Damy gotowały

 

  • 35 dag chudego mięsa od szynki
  • 1 szklanka grzybów suszonych ( krojonych )
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz mielony
  • lubczyk suszony sproszkowany
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych
  • 10 dag suchej kaszy gryczanej

 

Sposób przygotowania:

Kurna chata– jak drzewiej Damy gotowały
Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz .Posolić i popieprzyć mięso .Na patelni rozgrzać tłuszcz ( olej i masło ) i obsmażyć na nim mięso .Podlać 1 szklanką wody .Dodać pokrojoną w cienkie ,, piórka „ cebulę .I gotować na małym gazie .W tym czasie -grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 30 minut . Odcedzić – wlewając wywar do gulaszu .Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do mięsa . całość dusić pod przykryciem ( przy uchylonej pokrywce ) ok. 30 minut. Doprawić do smaku lubczykiem , powidłami , pieprzem .Wsypać kaszę gryczaną i gotować mieszając aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka .
Potrawa ma przypominać konsystencją Risotto .