Sposób przygotowania:
Kuskus z młodą marchewką
Kaszę kuskus wsypać do dużej miski,we wrzątku rozpuścić kostkę bulionową i zalać kaszę,tak by płyn zakrył kaszę warstwą 1cm.wysokości.Przykryć i odstawić na 5min.Czosnek i cebulę posiekać,zeszklić na oliwie.Marchewki oskrobać i gotować ok.5min.w posolonej wodzie,odcedzić,4 marchewki zawinąć w plastry szynki.Ostudzony kuskus wymieszać z podsmażoną cebulą z czosnkiem,jajkami,pokrojonym w kosteczkę serkiem topionym i śmietaną kremówką,doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i pieprzem,dokładnie wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,wyłożyć kuskus z dodatkami,na wierzchu ułożyć marchewki te w szynce i te bez.Resztę masła stopić,sypać natkę pietruszki,chwilę smażyć,polać marchewkę.Całość posypać startym żółtym serem i zapiekać ok.25min.w 200"C.