Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kuskus z młodą marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Po sezonie można użyć starej marchewki!

Kuskus z młodą marchewką

Składniki:

Kuskus z młodą marchewką

 

  • 8 średniej wielkości młodych marchewek,
  • 1 cebula,
  • 30dag.kaszy kuskus,
  • 10dag.startego żółtego sera,
  • 10dag.serka topionego,
  • 4 duże plastry szynki,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki śmietany kremówki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 kostka bulionowa,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki masła,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Kuskus z młodą marchewką
Kaszę kuskus wsypać do dużej miski,we wrzątku rozpuścić kostkę bulionową i zalać kaszę,tak by płyn zakrył kaszę warstwą 1cm.wysokości.Przykryć i odstawić na 5min.Czosnek i cebulę posiekać,zeszklić na oliwie.Marchewki oskrobać i gotować ok.5min.w posolonej wodzie,odcedzić,4 marchewki zawinąć w plastry szynki.Ostudzony kuskus wymieszać z podsmażoną cebulą z czosnkiem,jajkami,pokrojonym w kosteczkę serkiem topionym i śmietaną kremówką,doprawić do smaku ziołami prowansalskimi i pieprzem,dokładnie wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,wyłożyć kuskus z dodatkami,na wierzchu ułożyć marchewki te w szynce i te bez.Resztę masła stopić,sypać natkę pietruszki,chwilę smażyć,polać marchewkę.Całość posypać startym żółtym serem i zapiekać ok.25min.w 200"C.