Sposób przygotowania:
Kuskus z warzywami i krewetkami
Kuskus zalac wrzatkiem, ok pol centymetra ponad powierzchnie kaszy, doprawic vegeta do smaku, przykryc, i zostawic na okolo 10 min, aby kasza napeczniala. Cebule pokroic w kostke lub piorka, papryke w kosteczke, cukinie w dosc cienkie polpaski, czosnek w kosteczke, selera w cienkie paski, pomidory sparzyc, obrac ze skorki i pokroic w kostke. Krewetki - jezeli sa w zalewie, nie robimy nic, jezeli zamrozone, rozmrazamy i sparzamy lub podsmazamy na masle. Rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy cebule, ktora lekko posypujemy sola i cukrem, dodajemy papryke, seler, cukinie, keiszamy i posypujemy sola, pieprzem, papryka i odrobina curry i vegety, mieszamy. Podsmazamy na srednim ogniu i po ok 10 min dodajemy pomidory i czosnek, probujemy i w razie potrzeby doprawiamy wg uznania. Smazymy, az pomidory i czosnek zmiekna i calosc bedzie ugotowana, lecz nie rozgotowana, mozna na koniec dodac drobno pokrojona natke pietruszki. Warzywa wymieszac z kasza, mozna calosc podsmazyc dodajac odrobine oleju. Na wierzch ukladamy krewetki i posypujemy delikatnie koperkiem.
misia53