zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Kutia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjna potrawa świąteczna

Kutia

Składniki:

Kutia

 

  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • Bakalie:
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/4 szklanki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 szklanki orzechów lub migdałów
  • 4 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Kutia
Pszenicę namoczyć na noc. Ugotować do miękkości. Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę do mielenia 2-3 razy. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy zmiękną odsączyć na sicie. Orzechy posiekać. Migdały przed posiekaniem sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórkę. Wszystkie składniki wymieszać dodając miód. Jeśli miód jest skrystalizowany wstawić słoik do garnka z ciepłą wodą ok. 60*C.Smacznego

Tagi:

bakalie mak