Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Kutia wigilijna

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Potrawa wigilijna ze wschodnich części Polski (dawniej z kresów)

Kutia wigilijna

Składniki:

Kutia wigilijna

 

Sposób przygotowania:

Kutia wigilijna
Mak wypłukać i zalać wodą tak aby cały był przykryty. Gotować 10 min. Odcedzić. Wystudzić. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Pszenicę przebrać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić. Orzechy drobno posiekać. Mak połączyć z pszenicą, orzechami, rodzynkami, miodem i śmietaną. Dosłodzić (wg upodobania) cukrem. Wszystko dokładnie wymieszać.

Tagi:

mak kutia ciasta