Sposób przygotowania:
Kwasek – kompot z suszu, z goździkami
Pokrojone suszone jabłka oraz gruszki wkładam do dużego garnka. Zalewam wodą tak, aby przykryła składniki i gotuję około 2 godzin na małym ogniu. Następnie wywar przelewam przez sitko. Dodaję goździki. Jabłka wyrzucam, a gruszki ze smakiem sobie podjadam . Następnie zagotowuję wodę i dolewam do esencjonalnego wywaru z suszu. W sumie było 10 litrów płynu. Wsypuję 1 kg cukru (1 łyżeczkę odsypuję do drożdży). Mieszam, aż cukier się rozpuści. Następnie kompot odstawiam, aby osiągnął temperaturę około 35C. W międzyczasie drożdże mieszam z cukrem. Gdy zaczną pracować, a kompot osiągnie założoną temperaturę wlewaj je. Całość mieszam. Kompot odstawiam w chłodne miejsce. Następnego dnia jest gotowy do picia. Z każdym dniem za sprawą drożdży będzie mocniej „gazowany”. Smacznego.