pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Kwasek – kompot z suszu, z goździkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Obowiązkowy napój na moim stole wigilijnym

Kwasek – kompot z suszu, z goździkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kwasek – kompot z suszu, z goździkami

 

  • drożdże świeże 1/2 opakowania
  • cukier 1/2 kg
  • suszone jabłka 3 garście
  • suszone gruszki 3 garście
  • woda 10 litrów
  • goździki 2

Sposób przygotowania:

Kwasek – kompot z suszu, z goździkami
Pokrojone suszone jabłka oraz gruszki wkładam do dużego garnka. Zalewam wodą tak, aby przykryła składniki i gotuję około 2 godzin na małym ogniu. Następnie wywar przelewam przez sitko. Dodaję goździki. Jabłka wyrzucam, a gruszki ze smakiem sobie podjadam . Następnie zagotowuję wodę i dolewam do esencjonalnego wywaru z suszu. W sumie było 10 litrów płynu. Wsypuję 1 kg cukru (1 łyżeczkę odsypuję do drożdży). Mieszam, aż cukier się rozpuści. Następnie kompot odstawiam, aby osiągnął temperaturę około 35C. W międzyczasie drożdże mieszam z cukrem. Gdy zaczną pracować, a kompot osiągnie założoną temperaturę wlewaj je. Całość mieszam. Kompot odstawiam w chłodne miejsce. Następnego dnia jest gotowy do picia. Z każdym dniem za sprawą drożdży będzie mocniej „gazowany”. Smacznego.
Kwasek – kompot z suszu, z goździkami
Drożdże rozpuszczamy z dodanym cukrem
Kwasek – kompot z suszu, z goździkami
W dużym garnku gotujemy suszone jabłka i gruszki
Kwasek – kompot z suszu, z goździkami
zygotowany wywar odcedzamy przelewając przez durszlak
Kwasek – kompot z suszu, z goździkami
Na koniec dodajemy drożdże i wstawiamy w chłodne miejsce