SUPERPRZEPIS

Łaciaty sernik

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Łaciaty sernik Więcej zdjęć (3)

Ciasto lekkie wilgotne, średnio słodkie, ale pyszne:)

Na górę można zrobić polewę lub tak jak zrobiłam posypać cukrem pudrem

Składniki:

Łaciaty sernik

 

  • Ciasto ciemne

 

  • 1/2 kostki palmy

 

  • 6 łyżek wody

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

  • 2 łyżki ciemnego kakao

 

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

 

 

  • Ciasto serowe

 

  • 500g sera twarogowego

 

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

 

 

  • bakalie - ja nie daję

 

 

Sposób przygotowania:

Łaciaty sernik
Ciasto ciemne Palmę, cukier, wodę i kakao zagotowujemy i studzimy. Do zimnej masy dodajemy żółtka i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy pianę z białek i bardzo dokładnie ale delikatnie mieszamy ciasto. Wylewamy na wysmarowaną blaszkę. Ciasto serowe. Ser mielimy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy cukier waniliowy i masło. Gdy już całość dobrze nam się utrze dodajemy ser i grysik ( ew bakalie) Na końcu dodajemy białka ubite na sztywno ze szczyptą soli- mieszamy delikatnie. Łyżką układamy kopczyki z masy serowej na ciemnym cieście. Pieczemy w 180 st około 45-50 minut i koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem. U mnie piecze się 48 minut, ale to juz dużo zależy od piekarnika, a sprawdzam gdy boki ciasta odchodzą od blaszki
Łaciaty sernik
Etap 1Łyżką układamy kopczyki z masy serowej na ciemnym cieście.
Łaciaty sernik
Etap 2Pieczemy w 180 st około 45-50 minut i koniecznie trzeba sprawdzić patyczkiem.