Sposób przygotowania:
Lane kluski na rosole (z pomidorem)
Obrać i umyć włoszczyznę. Z cebuli usunąć wierzchnią warstwę - resztę łusek zostawić. Warzywa i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni. W trakcie opiekania dochodzi do karmelizacji naturalnych cukrów zawartych w warzywach.
Do garnka przełożyć opieczone warzywa, cebulę i umyte i przekrojone na 2 części mięso. Dorzucić przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, grzybek suszony, goździki, lubczyk, liście selera). Zalać wodą i zagotować. Posolić 1/3 łyżeczki soli i gotować na bardzo małym gazie przy uchylonej pokrywce 1,5 godziny.
Wyłowić mięso i warzywa.
Rosół przecedzić ( powinno go zostać po wygotowaniu ok. 3 szklanki - szklankę odlać na galaretę lub II Danie).
Doprawić maggi.
Pomidora ( 1 duży lub 2 mniejsze ) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do rosołu. Zagotować.
Wymieszać ciasto na lane kluski z jajka , mąki, szczypty soli i łyżki wody .
Wlewać cienką strumyczkiem na wrzący rosół . Mieszać . Gotować minutę . Zgasić gaz .
Podawać posypany natką pietruszki.
* Rosół ma mieć zdecydowanie selerowy posmak - wtedy dobrze komponuje się z pomidorem.
** Z mięsa i szklanki rosołu zrobić II Danie ( np. w sosie , farsz na pierogi, krokiety) lub galaretkę
*** Z warzyw można zrobić sałatkę lub jarzynkę ( np. marchewkę oprószaną)
Do garnka przełożyć opieczone warzywa, cebulę i umyte i przekrojone na 2 części mięso. Dorzucić przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, grzybek suszony, goździki, lubczyk, liście selera). Zalać wodą i zagotować. Posolić 1/3 łyżeczki soli i gotować na bardzo małym gazie przy uchylonej pokrywce 1,5 godziny.
Wyłowić mięso i warzywa.
Rosół przecedzić ( powinno go zostać po wygotowaniu ok. 3 szklanki - szklankę odlać na galaretę lub II Danie).
Doprawić maggi.
Pomidora ( 1 duży lub 2 mniejsze ) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do rosołu. Zagotować.
Wymieszać ciasto na lane kluski z jajka , mąki, szczypty soli i łyżki wody .
Wlewać cienką strumyczkiem na wrzący rosół . Mieszać . Gotować minutę . Zgasić gaz .
Podawać posypany natką pietruszki.
* Rosół ma mieć zdecydowanie selerowy posmak - wtedy dobrze komponuje się z pomidorem.
** Z mięsa i szklanki rosołu zrobić II Danie ( np. w sosie , farsz na pierogi, krokiety) lub galaretkę
*** Z warzyw można zrobić sałatkę lub jarzynkę ( np. marchewkę oprószaną)