Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Lane kluski na rosole (z pomidorem)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uwielbiam lane kluski na rosole. Czerwień pomidora pozwala ożywić monotonię kolorystyki kluseczek na rosole.

Lane kluski na rosole (z pomidorem) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lane kluski na rosole (z pomidorem)

 

 

Sposób przygotowania:

Lane kluski na rosole (z pomidorem)
Obrać i umyć włoszczyznę. Z cebuli usunąć wierzchnią warstwę - resztę łusek zostawić. Warzywa i cebulę opiec na rumiano na suchej patelni. W trakcie opiekania dochodzi do karmelizacji naturalnych cukrów zawartych w warzywach.

Do garnka przełożyć opieczone warzywa, cebulę i umyte i przekrojone na 2 części mięso. Dorzucić przyprawy ( liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, grzybek suszony, goździki, lubczyk, liście selera). Zalać wodą i zagotować. Posolić 1/3 łyżeczki soli i gotować na bardzo małym gazie przy uchylonej pokrywce 1,5 godziny.

Wyłowić mięso i warzywa.

Rosół przecedzić ( powinno go zostać po wygotowaniu ok. 3 szklanki - szklankę odlać na galaretę lub II Danie).

Doprawić maggi.

Pomidora ( 1 duży lub 2 mniejsze ) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Przekroić na ćwiartki i usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do rosołu. Zagotować.

Wymieszać ciasto na lane kluski z jajka , mąki, szczypty soli i łyżki wody .

Wlewać cienką strumyczkiem na wrzący rosół . Mieszać . Gotować minutę . Zgasić gaz .

Podawać posypany natką pietruszki.



* Rosół ma mieć zdecydowanie selerowy posmak - wtedy dobrze komponuje się z pomidorem.



** Z mięsa i szklanki rosołu zrobić II Danie ( np. w sosie , farsz na pierogi, krokiety) lub galaretkę



*** Z warzyw można zrobić sałatkę lub jarzynkę ( np. marchewkę oprószaną)
Lane kluski na rosole ( z pomidorem)
Opieczone na suchej patelni warzywa i mieso z przyprawami zalać wodą
Lane kluski na rosole ( z pomidorem)
Gotować półtorej godziny aż wywar zgotuje się do 3 szklanek-doprawić
Lane kluski na rosole ( z pomidorem)
Do przecedzonego rosołu wrzucić na kilka minut pokrojony w kostkę miąższ pomidora
Lane kluski na rosole ( z pomidorem)
Na gotujący się rosół wlewać cienkim strumieniem ciasto na lane kluski i zagotować