Sposób przygotowania:
Lasagna
Masa mięsna: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, i mięso mielone ok.15min. Do mięsa dodajemy pomidory rozpuszczony w szklance wody kostkę bulionową z kurczaka i dodajemy do mięsa przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na koniec dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.Wszystko jeszcze chwilę podduszamy. Przygotowujemy sos beszamelowy: rozpuszczamy masło dodajemy 2 łyżki mąki dolewamy ZIMNE mleko gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. do zgęstnienia dodajemy gałkę muszkatołową( dosyć dużo) sól i pieprz. Płaty lasagni układamy w żaroodpornym naczyniu z wysokim rondem posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera żeby skleił dno lasagni potem mięso, sos beszamelowy, ser, ponownie ułożyć na to płaty makaronu itp do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym, posypać obficie tartym serem. Lasagne włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni, piec ok 30-40 minut. Smacznego!
asiaows
pusieczek2@wp.pl
Magdusia1312
darek112
Gość
2halina
mona3
mimi-miki