ciachoooo

ciachoooo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Lasagne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron rozwałkować i wyciąć 4-5 prostokątów wielkości formy na lasagne,...

Lasagne

Składniki:

Lasagne

 

 

  • sos mięsno-pomidorowy;
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 100 ml. soku pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • gałka muszkatołowa
  • 3-4 łyżki groszku z puszki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Lasagne
z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron
rozwałkować i wyciąć 4-5 prostokątów wielkości formy na lasagne
makaron ugotować, przepłukać w zimnej wodzie i posmarować olejem by się nie skleiły.

Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć w rondlu na odrobinie oleju. dodać mięso podsmażyć
dodać koncentrat pomidorowy, sok i zioła. dusić ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać groszek i wymieszać.

Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dolać cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Formę wysmarować tłuszczem, na dno nalać białego sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i białym. Powtarzać przy każdej warstwie . Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. Na wierzchu ułożyć starty ser

Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 30 minut, do zrumienienia sera. Podawać posypane natką pietruszki.