luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Lasagne

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszna lazania z własnoręcznie robionym ciastem.

Lasagne

Składniki:

Lasagne

 

 

  • sos mięsno-pomidorowy;
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 100 ml. soku pomidorowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka bazylii
  • gałka muszkatołowa
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3-4 łyżki groszku z puszki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

 

 

  • 20 dkg sera żółtego

Sposób przygotowania:

Lasagne
ciasto; Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron
rozwałkować i wyciąć 4-5 prostokątów wielkości formy na lasagne. Makaron ugotować, przepłukać w zimnej wodzie i posmarować olejem by się nie skleiły.
sos mięsno-pomidorowy; Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć w rondlu na odrobinie oleju. dodać mięso podsmażyć
dodać koncentrat pomidorowy, sok i zioła. dusić ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać groszek i wymieszać.
sos beszamelowy; Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dolać cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę wysmarować tłuszczem, na dno nalać białego sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i białym. Powtarzać przy każdej warstwie . Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. Na wierzchu ułożyć starty ser
Lazanię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 30 minut, do zrumienienia sera. Podawać posypane natką pietruszki.