kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Lasagne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja lassagne troszkę odbiega od orginału,,ale jest równie smaczna.

Lasagne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne

 

  • 40 dkg. makaronu lassagne (ja kupuję gotowy)platy
  • 60 dkg.mielonej wieprzowiny
  • 4 średnie pomidory
  • mala pietruszka (korzeń)
  • poł papryki świeżej(kolor wedle uznania)
  • 10 dkg młodej cukini
  • 2 małe marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pol szkl.czerwonego wytrawnego wina
  • 30 dkg.startego sera (w orginale mocarella i parmezan)ja używam gołdę i jest równie smaczna
  • olej rzepakowy
  • oregano
  • bazylia
  • vegeta
  • pieprz
  • na beszamel:
  • 5 łyzek masla
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 4 szkl.mleka

 

Sposób przygotowania:

Lasagne
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu,i rozłożyć aby wysechł. Marchew,pietruszkę (wcześniej obrane ze skórki) paprykę ,seler,pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki,pokroić.Cebulę i czosnek obrać i posiekać zeszklić na oleju dołożyć seler ,marchew,pietruszkę,smażyć ok.5 min.Dodać paprykę i cukinię smażyć jeszcze 5 min,dodać mięso ,smażyć 10 min,wlać wino, i dożucić pomidory,doprawiamy oregano,bazylią ,pieprzem i vegetą.,dusimy ok 20 min,Beszamel:maslo roztapiamy w garnku,po rozpuszczeniu dodajemy mąkę po chwili wlewamy mleko,dobrze mieszamy,(konsystencja nie może być za gęsta) Do natłuszczonej formy wlewamy troszkę sosu,dajemy po kolei :makaron-sos-ser-mięso.Ostatnią warstwę kończymy na serze.wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 min. 180*C.
Lasagne
Masło rostapiamy w garnku ,później dodajemy mąke i przez chwię mieszamy.
Lasagne
Do roztopionego masla i mąki wlewamy powoli mleko,caly czas mieszając.
Lasagne
Warzywa smażymy ok 10 minut,mieszając co jakiś czas.
Lasagne
Wszystkie skladniki smażymy jeszcze ok.20 min.

Tagi:

makaron sery ser