edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Lasagne bolognese wg edytaha

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wersja braci Kuroniów i od długiego już czasu moja. Proporcje składników dostosowałam do wymiarów mojej formy

Lasagne bolognese wg edytaha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne bolognese wg edytaha

 

  • Forma o wymiarach 22x32 cm:
  • około 40 dag suchego makaronu lasagne
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • duża puszka pomidorów pelati krojonych (około 90 dag)
  • 2 łyżki oleju + do posmarowania formy
  • około 35 dag żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  • sól
  • suszony tymianek
  • suszone oragano
  • suszona bazylia
  • SOS beszamelowy:
  • 2 pełne łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół litra mleka + troszkę na dolewkę do ostatniej warstwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Lasagne bolognese wg edytaha
Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę (czosnek drobniej), zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Dołożyłam mięso mielone i smażyłam 15 minut. Po tym czasie dołożyłam pomidory z puszki razem z zalewą oraz suszone zioła (sporo). Dusiłam do zgęstnienia sosu i odparowania większości płynu, dość często mieszając. Doprawiłam do smaku solą. W rondlu rozpuściłam masło, wsypałam mąkę, wymieszałam, a następnie dolałam pół litra zimnego mleko. Gotowałam około 5 minut do zgęstnienia bez przerwy mieszając (u mnie najlepiej sprawdza się trzepaczka do jajek). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową. Żaroodporną formę wysmarowałam olejem, na dnie rozłożyłam warstwę suchego makaronu (1/4 całości) , posypałam 1/4 startego sera, obłożyłam 1/3 sosu bolońskiego a następnie 1/4 sosu beszamelowego. I tak położyłam jeszcze dwie warstwy. Wierzch przykryłam ostatnią porcją suchego makaronu i polałam resztą beszamelu uprzednio lekko rozcieńczonego dodatkową odrobiną mleka i ponownie zagotowanego (jak dla mnie beszamel za szybko gęstnieje i to co zostaje na dnie garnka w żadnym razie nie daje się wyłożyć na makaron). Całość posypałam pozostałym serem. Piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termo obiegiem. Pod koniec troszkę zmniejszyłam temperaturę, żeby wierzch się nie przypalił.
Lasagne bolognese wg edytaha
Do usmażonego mięsa dodałam pomidory i zioła.
Lasagne bolognese wg edytaha
Gęsty sos beszamelowy doprawiłam solą pieprzem i gałką.
Lasagne bolognese wg edytaha
Całość posypałam resztą startego sera...
Lasagne bolognese wg edytaha
Lasagne bolognese bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.