Sposób przygotowania:
Lasagne julcia12437
Na początku musicie ugotować płaty makaronu (ok. 7-8 min.) aż będą miękkie i odsączcie je. Później weźcie dużą patelnię, nalejcie na nią oliwę i na średnim ogniu podsmażaj cebulę z papryką ok. 5 min. Do cebuli i papryki dodaj mięso wołowe (mielone) , smażyć aż będzie brązowe (zbrązowieje). Pieczarki pokroić i wrzucić na patelnię z pomidorami przez 45 min. na małym ogniu, aż to wszystko odparuje i odstawcie żeby trochę ostygło, po czym rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie miksujemy mleko, jajko,jedną łyżkę bazylii i ser ricotta, mieszankę mięsną włóżcie do dużego naczynia żaroodpornego i przykryjcie płatami makaronu (trzema płatami) i rozsmarujcie na płaty mieszankę z serem ricottą. Następną warstwę ułóż i układaj tak aby na wierzchu była mieszanka mięsna. Posypujemy serem mozzarellą , trzeba przykryć na trochę i podpiec jeszcze przez ok. 30 min. Później zdejmujemy pokrywę i posypujemy 1 łyżką bazylii (ostatnią łyżką) i pieczemy jeszcze przez 15 minut, gdy lasagne będzie nabierać kolorku , będzie gotowa. Smacznego :)
julcia12437
gusia1000