julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Lasagne julcia12437

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moja lasagne`a jest z wołowiną. Mi bardzo smakuje i myślę, że wam też posmakuje :)

Lasagne julcia12437

Składniki:

Lasagne julcia12437

 

  • 9 płatów makaronu
  • 1 łyżka oliwy (najlepiej żeby była oliwa z oliwek)
  • 50 g startej mozzarelli
  • 800 g krojonych pomidorów (średnich)
  • 1 jajo
  • 1 papryka czerwona (musi być już oczyszczona i pokrojona)
  • 1 duża cebula (trzeba ją pokroić w kosteczkę)
  • 100 ml mleka
  • 1/2 kg wołowiny (mielona, chuda)
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki bazylii (posiekać ją)
  • 250 g sera ricotta

Sposób przygotowania:

Lasagne julcia12437
Na początku musicie ugotować płaty makaronu (ok. 7-8 min.) aż będą miękkie i odsączcie je. Później weźcie dużą patelnię, nalejcie na nią oliwę i na średnim ogniu podsmażaj cebulę z papryką ok. 5 min. Do cebuli i papryki dodaj mięso wołowe (mielone) , smażyć aż będzie brązowe (zbrązowieje). Pieczarki pokroić i wrzucić na patelnię z pomidorami przez 45 min. na małym ogniu, aż to wszystko odparuje i odstawcie żeby trochę ostygło, po czym rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Następnie miksujemy mleko, jajko,jedną łyżkę bazylii i ser ricotta, mieszankę mięsną włóżcie do dużego naczynia żaroodpornego i przykryjcie płatami makaronu (trzema płatami) i rozsmarujcie na płaty mieszankę z serem ricottą. Następną warstwę ułóż i układaj tak aby na wierzchu była mieszanka mięsna. Posypujemy serem mozzarellą , trzeba przykryć na trochę i podpiec jeszcze przez ok. 30 min. Później zdejmujemy pokrywę i posypujemy 1 łyżką bazylii (ostatnią łyżką) i pieczemy jeszcze przez 15 minut, gdy lasagne będzie nabierać kolorku , będzie gotowa. Smacznego :)