Sposób przygotowania:
Lasagne (na włoską nutę)
Przesiewamy mąkę przez sitko lub przesiewak Do mąki dodajemy jajka (ewentualnie trochę ciepłej wody) i wykonujemy ciasto jak na makaron. Przygotowane ciasto rozwałkujemy Rozwałkowane ciasto kroimy na płaty Płaty makaronowe − lasagne, podsuszamy w nagrzanym piekarniku. Mięso podsmażyć na tłuszczu.Cebulę, paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić w garnku na tłuszczu. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć chwilkę mieszając. Następnie dodać mięso (przełożyć bez tłuszczu). Wymieszać i dodać paprykę. Wszystko wymieszać i zalać sokiem pomidorowym. Dodać przyprawy do smaku (nie przesadzić z ziołami, bo je czuć dopiero po jakimś czasie). Po zagotowaniu dusić na małym ogniu tak długo, aż papryka zmięknie. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać wody − musi mieć wodnitą konsystencję. Zrobić sos beszamelowy (mleko zagotować; masło roztopić, dodać mąkę, cały czas mieszając dodawać gorące mleko; dodać sól i pieprz do smaku i ciągle mieszając gotować przez 5min.) i wylać go na dno żaroodpornego naczynia (może być blaszka do pieczenia ciast) i położyć warstwę makaronu (surowy), polać ją sosem pomidorowym tak, żeby cały był zamoczony w sosie i posypać startym serem. Następnie położyć kolejną warstwę makaronu, polać sosem i posypać serem itd. Ostatnią warstwę posypać obficie serem. Nie przykrywać, bo nadmiar wody z sosu musi wyparować. Piec w piekarniku w temp. 200oC ok 50 min (można sprawdzić, widelcem, czy makaron już jest miękki). Rady: Należy zostawić trochę miejsca bo bokach (makaron nie powinien przylegać szczelnie do ścianek naczynia), bo sos musi odparować.