kicia1004

kicia1004

Kucharz
[Przepisów: 15]

Lasagne (na włoską nutę)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

wyszukany w internecie w 100% sprawdzony

Lasagne (na włoską nutę)

Składniki:

Lasagne (na włoską nutę)

 

  • Ciasto na makaron(ewentualnie gotowe płaty LASAGNE ze sklepu)
  • 0.5 kg mąki (ja używam tortowej)
  • 2 jajka
  • ciepła woda
  • Sos pomidorowy:
  • Ulubione przyprawy
  • tłuszcz do smażenia
  • 40-50 dkg żółtego sera
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 2 strąki papryki słodkiej-moze być konserwowa
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 duże cebule
  • 1 koncentrat pomidorowy 250g
  • 0, 5 kg mięsa mielonego
  • Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Lasagne (na włoską nutę)
Przesiewamy mąkę przez sitko lub przesiewak Do mąki dodajemy jajka (ewentualnie trochę ciepłej wody) i wykonujemy ciasto jak na makaron. Przygotowane ciasto rozwałkujemy Rozwałkowane ciasto kroimy na płaty Płaty makaronowe − lasagne, podsuszamy w nagrzanym piekarniku. Mięso podsmażyć na tłuszczu.Cebulę, paprykę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić w garnku na tłuszczu. Dodać koncentrat pomidorowy, smażyć chwilkę mieszając. Następnie dodać mięso (przełożyć bez tłuszczu). Wymieszać i dodać paprykę. Wszystko wymieszać i zalać sokiem pomidorowym. Dodać przyprawy do smaku (nie przesadzić z ziołami, bo je czuć dopiero po jakimś czasie). Po zagotowaniu dusić na małym ogniu tak długo, aż papryka zmięknie. Jeżeli sos jest zbyt gęsty dodać wody − musi mieć wodnitą konsystencję. Zrobić sos beszamelowy (mleko zagotować; masło roztopić, dodać mąkę, cały czas mieszając dodawać gorące mleko; dodać sól i pieprz do smaku i ciągle mieszając gotować przez 5min.) i wylać go na dno żaroodpornego naczynia (może być blaszka do pieczenia ciast) i położyć warstwę makaronu (surowy), polać ją sosem pomidorowym tak, żeby cały był zamoczony w sosie i posypać startym serem. Następnie położyć kolejną warstwę makaronu, polać sosem i posypać serem itd. Ostatnią warstwę posypać obficie serem. Nie przykrywać, bo nadmiar wody z sosu musi wyparować. Piec w piekarniku w temp. 200oC ok 50 min (można sprawdzić, widelcem, czy makaron już jest miękki). Rady: Należy zostawić trochę miejsca bo bokach (makaron nie powinien przylegać szczelnie do ścianek naczynia), bo sos musi odparować.