Sposób przygotowania:
lasagne pieczarkowa
1) PIECZARKI: Rozgrzać 3 łyżki oliwy na patelni. Dodać 2 zmiażdżone ząbki czosnku i smażyć przez chwilę. Dodać pieczarki pokrojone na drobne plasterki. Smażyć do odparowania sosu i przyzłocenia. Dodać 5 łyżek posiekanej pietruszki i ok. ¼ łyżeczki suszonego oregano (lub łyżki posiekanego świeżego). Dokładnie wymieszać, przez chwilę podsmażyć, zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. 2) SOS BESZAMELOWY: Podsmażyć wymieszane 4 łyżki masła z 4 łyżkami mąki przez 2-3 min, aż będą jasnozłote i zaczną skwierczeć na patelni. Dodać 3 szklanki mleka, gałkę muszkatową i pieprz (albo zamiast gałki i pieprzu vegetę). Gotować na słabym ogniu przez 15-30 min mieszając trzepaczką do ubijania piany tak aby sos był bardziej puszysty. Do sosu można dodać trochę startego sera. 3) SOS POMIDOROWY: Koncentrat pomidorowy zmieszać z 1 zmiażdżonym ząbkiem czosnku, ok. ¼ łyżeczki cukru i ok. ½ łyżeczki soli. Podzielić na połowę. 4) LASAGNE: Ułożyć pierwszą warstwę płatów (3) w naczyniu wysmarowanym oliwą. Rozsmarować 1/3 sosu na płatach. Rozłożyć równomiernie 1/3 pieczarek. Posypać je ¼ startego sera i rozłożyć ¼ plasterków mozzarelli. Polać ¼ sosu beszamelowego. Powtórzyć czynność dwa razy. Rozłożyć po raz czwarty ostatnią warstwę płatów, polać pozostałością beszamelu i posypać serem, rozłożyć plasterki mozzarelli. Posypać oregano. Piec ok. 40 min w temp. 200 stopni. Gotową lasagne można podawać polaną pozostałością sosu pomidorowego wymieszanego z łyżeczką suszonego oregano.
elzbieta8960
Natala1210
-Natka-
Kathlyn