Sposób przygotowania:
Lasagne w sosie z żółtymi pomidorami
Makaron obgotowujemy w dużej ilości wody przez 1-2 minuty (po kilka płatów). Następnie delikatnie odsączamy i rozdzielamy płaty makaronu. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso i smażymy, aż mięso zrobi się jasne. Podajemy pokrojone pomidory, przyprawy i dusimy razem przez ok. 10 minut pod przykryciem.
Beszamel: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
Potem wlewamy mleko i mieszamy aby nie było grudek. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy na przemian makaron i sos. Wierzch smarujemy beszamelem i posypujemy serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso i smażymy, aż mięso zrobi się jasne. Podajemy pokrojone pomidory, przyprawy i dusimy razem przez ok. 10 minut pod przykryciem.
Beszamel: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę.
Potem wlewamy mleko i mieszamy aby nie było grudek. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż sos beszamelowy zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i układamy na przemian makaron i sos. Wierzch smarujemy beszamelem i posypujemy serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach.