Sposób przygotowania:
Lasagne wg lenian
Warzywa umyć i obrać, marchewkę pokroić w kostkę, seler naciowy w plasterki. Brokuł podzielić na różyczki, pieczarki pokroić w plasterki a papryki w paski. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i usmażyć mięso mielone, gdy się zrumieni wyłożyć na talerzyk. Obrać czosnek i cebulę. Do patelni dolać pozostałą oliwę na której podsmażyć posiekaną cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać marchewkę z selerem naciowym. Dodać pepperoni. Stopniowo dodawać po kolei brokuł, paprykę i pieczarki chwilę przesmażyć na końcu dołożyć przygotowane wcześniej mięso. Wlać sok pomidorowy, dusić na małym ogniu około 15 minut. Przygotować sos beszamelowy, z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, ciągle mieszając rozprowadzić ją z zimnym mlekiem. Podgrzewać na małym ogniu cięgle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do podgotowanego farszu dolać śmietanę i pokrojone liście bazylii, doprawić do smaku. Naczynie prostokątne do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć suchymi płatami makaronu (5 szt.), pokruszyć gdyby się nie mieściły, przykryć farszem, polać beszamelem, posypać startym serem i powtórzyć raz jeszcze tą czynność. Na wierzchu ułożyć pozostały makaron, dokładnie pokryć beszamelem, polać pozostałą końcówką sosu z farszu, posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika na około 45 minut w temperaturze 200'C.