jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Lasagne z farszem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

lasagne z farszem grzybowym doskonałe, polecane na obiad

Lasagne z farszem grzybowym

Składniki:

Lasagne z farszem grzybowym

 

  • 1 główka kapusty włoskiej 80 dag
  • 2 cebule
  • 25 dag boczniaków
  • 25 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1/8 litra białego wina
  • sól
  • pieprz
  • tarta gałka muszkatałowa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3/8 litra mleka
  • 1/8 litra rosołu warzywnego instant
  • 15 dag sera ementalera
  • 8 płatów lasagne
  • tłuszcz- do posmarowania formy
  • natka pietruszki- do dekoracji

Sposób przygotowania:

Lasagne z farszem grzybowym
Kapustę oczyścić, pokroić na ćwiartki, głąb usunąć. Liście poszatkować, opłukać osączyć. Boczniaki oczyścić, podzielić na połówki. Pieczarki, oczyścić, opłukać, pokroić na połówki. Mocno rozgrzać olej w rondlu, smażyć na nim cebulkę i grzyby kilka minut na średnim ogniu nie przerywając mieszania. Dodać kapustę. wszystkie składniki smażyć jeszcze 5 minut na średnim ogniu, mieszać. Podlać białym winem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i tartą gałką muszkatałową. Przykryć farsz, dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu. Tłuszcz rozgrzać, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Podlać mlekiem oraz rosołem. Sos przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Formę żaroodporną równomiernie posmarować tłuszczem, wlać sos następnie ułożyć warstwowo płaty lasagne, farsz oraz porcje startego sera, wierzchnia warstwa powinna być posypana serem. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut w temp. 200 stop. C. Danie udekorować natką pietruszki. Podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.

Tagi:

sery tarta ser