lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Książka Kucharska: Szybkie dania i przekąski - Świeżo... Zdrowo... Liebherr!

Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lasagne – rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu.

Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną

 

  • makaron do lasagne wykorzystałam 9 płatów

 

  • mięso mielone wołowe 500 gram

 

  • jajo

 

 

  • Ketchup McDonald`s dałam 200 ml

 

  • Dodatkowo

 

  • ser żółty ( gouda dałam ) 150 gram starty na tarce lub w plastrach jak kto woli

 

  • kapusta pekińska 100 gram

 

 

Sposób przygotowania:

Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną
Mięso zmieliłam, dodałam jajko i przyprawy. Wyrobiłam ciasto i wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz. Usmażyłam mięsko i zalałam je keczupem Wyszedł smaczny sosik z mięskiem. Zagotowałam wodę włożyłam płaty makaronu , gotowałam z 3-4 minuty. Farsz mięsny ułożyłam na dole , żaroodpornego naczynia na to 3 Platy ugotowanego makaronu. Położyłam plastry sera żółtego ( 3 mi starczyły ) polałam sosem beszamelowym. Teraz następna warstwa mięsa i znowu makaron ser i sos beszamelowy. Ostatnia warstwa kapusta pekińska drobno pokrojona na to makaron ugotowany i ser polane sosem beszamelowym. Piekłam 25 minut w 170 stopniach. Sos beszamelowy Masło rozpuściłam na patelni. Dodałam mąkę trochę pomieszałam i zalałam mlekiem. Mieszałam do rozpuszczenia i zagęszczenia sosu . Doprawiłam go solą i 2 ząbkami sprasowanego czosnku .
Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną
Sos beszamelowy Masło rozpuściłam na patelni. Dodałam mąkę trochę pomieszałam i zalałam mlekiem. Mieszałam do rozpuszczenia i zagęszczenia sosu . Doprawiłam go solą i 2 ząbkami sprasowanego czosnku .
Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną
Farsz mięsny ułożyłam na dole , żaroodpornego naczynia na to 3 Platy ugotowanego makaronu. Położyłam plastry sera żółtego ( 3 mi starczyły ) polałam sosem beszamelowym.
Lasagne z kapustą pekińską i wołowiną
Ostatnia warstwa kapusta pekińska drobno pokrojona na to makaron ugotowany i ser polane sosem beszamelowym.