Sposób przygotowania:
lasagne ze szpinakiem i szynką
Na łyżce, dwóch oliwy przesmażyć 2 min czosnek, dodać liście szpinaku i smażyć około 5 min, tylko po to żeby nabrały smaku czosnku.
Masło rozpuścić, dodać mąkę i stopniowo, ciągle mieszając wlewać mleko, tworząc gęsty sos. Posolić, około 1/3 łyżki, dodać pieprz i gałkę, niewielką szczyptę. Mleka schodzi około 1 litra. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą, polać pół centymetrową warstwą beszamelu, ułożyć warstwę makaronu, posmarować beszamelem, ułożyć listki szpinaku nie za gęsto, na nie plastry szynki, posypać garsteczką sera i znowu makaron, beszamel i tak do skończenia się płatów. Ostatnia warstwę tworzy beszamel!!! nie makaron, beszamel posypany parmezanem. Błędem jest położenie makaronu na górę, zbrązowieje i stwardnieje na skałę-:) podobnie, nie kładziemy makaronu na spód, najpierw beszamel.
zapiekamy w temp. 180 st przez 20 min, można pierwszy kwadrans pod folią aluminiową, potem odkryć. Jest przepyszna, zapewniam.
Masło rozpuścić, dodać mąkę i stopniowo, ciągle mieszając wlewać mleko, tworząc gęsty sos. Posolić, około 1/3 łyżki, dodać pieprz i gałkę, niewielką szczyptę. Mleka schodzi około 1 litra. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą, polać pół centymetrową warstwą beszamelu, ułożyć warstwę makaronu, posmarować beszamelem, ułożyć listki szpinaku nie za gęsto, na nie plastry szynki, posypać garsteczką sera i znowu makaron, beszamel i tak do skończenia się płatów. Ostatnia warstwę tworzy beszamel!!! nie makaron, beszamel posypany parmezanem. Błędem jest położenie makaronu na górę, zbrązowieje i stwardnieje na skałę-:) podobnie, nie kładziemy makaronu na spód, najpierw beszamel.
zapiekamy w temp. 180 st przez 20 min, można pierwszy kwadrans pod folią aluminiową, potem odkryć. Jest przepyszna, zapewniam.