Sposób przygotowania:
Lassagne z wołowiną i pieczarkami
1. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. (Wielkość nie ma wiekszego znaczenia ponieważ zmienjszą się one podczas dość długiej obróbki termicznej. 2. Cebulę siekamy drobno i wraz z pieczarkami dusimy do miękkości w garnku. Doprawiamy pieprzem oraz solą. (Po posoleniu pieczarki wydzielaą płyn, jeśli bedzie go zbyt dużo proponuję go odlać) 3. Mięso wrzucamy na patelnie i podmażamy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Następnie wrzucamy do garnka z pieczarkami. 4. Pomidory sparzone i obrane ze skórki kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich pestki, i kroimy w kostkę. (Nie musimy robić tego dokładnie ponieważ będą one miksowane). 5. Pomidory doprawimy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i odrobiną cukru, która zawsze dobrze robi sosom pomidorowym. Gotujemy przez kilka minut a gdy pomidory zaczynają sie rozpadać, miksujemy je dodając wyciśniety czosnek. (Można pominąć proces miksowania jeżeli mamy dużo czasu na to aby pomidory same sie całkowicie rozpadły) 6. Sos pomidorowy dodajemy do mieszanki mięsno-pieczarkowej i doprawiamy jeśli uznamy to za konieczne. 7. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym na zmianę z sosem tak aby utworzył warstwy. 8. Na wierzchu układamy plastry mocarelli, które roztopia się w czasie pieczenia, a na nie pomidoru dla smaku i ozdoby. 9. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20-25 minut. Smacznego!
KasiaJulcia