Sposób przygotowania:
Łatwiutka babka w dwóch kolorach
Babka: Białka oddzielić od żółtek. Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski razem z drożdżami. Żółtka utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać do nich na przemian mąkę i roztopiona margarynę za każdym razem dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodać do ciasta i delikatnie mieszać aby piana nie opadła. Podzielić ciasto na pół. Do jednej połowy dodać amaretto oraz kakao i dobrze wymieszać. Do drugiej porcji ciasta dodać cukier z wanilia oraz sok z cytryny i także dobrze wymieszać. Foremkę wysmarować masłem a potem wysypać mąką. Na dno wyłożyć ciemne ciasto. Na wierzch wyłożyć jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 50 minut do tzw, suchego patyczka. Mniej więcej w połowie pieczenia warto nakryć folią aluminiową aby za bardzo się nie przypiekła góra. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić na kratce. Dekoracja: Do garnka wsypać cukier puder oraz kakao. Wymieszać. Dodać wodę i postawić na ogień, ogrzewać do zagotowania. Następnie dodać masło i ogrzewać do roztopienia. Na koniec dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Odłożyć aby polewa troszkę ostygła. Polać nią babkę. Migdały posiekać i posypać po wierzchu. Smacznego!