Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Babka śmietankowo kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babka w dwóch smakach i kolorach,a po upieczeniu pulchna i wilgotna .

Babka śmietankowo kakaowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka śmietankowo kakaowa

 

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 duży budyń śmietankowy
  • olejek do ciast śmietankowy
  • 1 łyżka kakao ciemnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady białej
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Babka śmietankowo kakaowa
Margarynę ,olej ,jajka i cukier utrzeć mikserem na puch. Dodać śmietanę,przesianą mąkę z proszkiem , dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej porcji ciasta dodać proszek budyniowy i olejek,a do drugiej dodać kakao.Ciasta wymieszać i wyłożyć na przemian do prostokątnej foremki z papierem do pieczenia .Piec w 160 stopniach przez ok. 50 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,wymieszać z masłem i polać polewą ciasto.Na wierzch można posypać czekoladowymi cukierkami .
Babka śmietankowo kakaowa
Ciasto podzielić na dwie części -jedną wymieszać z budyniem i olejkiem,a drugą z kakao.Ciasta wyłożyć na przemian do prostokątnej foremki wyłożonej papierem.
Babka śmietankowo kakaowa
Ciasto na babkę piec w 160 stopniach przez ok. 50 minut. Upieczoną polać polewą czekoladową i posypać czekoladową dekoracją.