paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Lazania rybna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna lazania ale nie taka tradycyjna bo zamiast farszu mięsnego jest farsz z łososia. Delikatna w smaku i sycąca.

Lazania rybna

Składniki:

Lazania rybna

 

  • składniki
  • makaron płaty lazania 6 szt
  • łosoś filet 40 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

  • dodatkowo
  • ser żółty 15 dag
  • przecier pomidorowy 100% 300 ml
  • śmietana 100 ml

Sposób przygotowania:

Lazania rybna
Łososia opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.

Do ryby wlać śmietanę i przecier,  smażyć mieszając około 2-3 minut, doprawić do smaku.

Masło roztopić, wsypać mąkę i podsmażyć na złoty kolor. Następnie wlać mleko cały czas energicznie mieszając.

Do sosu do smaku dodać sok z cytryny i przyprawy. Gotować aż sos zgęstnieje. Ser żółty zetrzeć na tarce do jarzyn.

Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na dno wysmarowanej masłem blaszki wylać kilka łyżek sosu, położyć płat makaronu.

Wyłożyć część farszu rybnego i posypać startym żółtym serkiem.  Znów polać beszamelem, położyć kolejne warstwy makaronu, ryby sera.

Na koniec polać beszamelem. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Podawać na ciepło.