Sposób przygotowania:
Lazania trzy kolory z kurczakiem
Makaron obgotować 2 minuty i płaty oddzielić od siebie. Szpinak obrać, obgotować i przepuścić przez maszynkę. Sos jasny: masło rozpuścić na patelni. Mąkę rozprowadzić w 300 ml zimnej wody i wlać na gorący tłuszcz - od tej chwili cały czas mieszając powoli, w miarę gęstnienia dolewamy ok 3/4litra mleka, aż sos osiągnie gęstość kwaśnej śmietany. Połowę odlać, do reszty wrzucić kostkę rosołową. Jasny sos wylać na dno małej wysmarowanej formy do placka. Na to ułożyć obgotowane płaty makaronu (1 warstwa), następnie wylać sos pomidorowy, na to następną warstwa płatów makaronu. Sos zielony: na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wrzucić do niej pokrojone w drobną kostkę piersi z kurczaka, obsmażyć, wrzucić do tego szpinak, rozpuścić topiony serek, posolić, dodać przyprawy, gdyby sos był zbyt gęsty rozcieńczyć mlekiem. Wylać na ułożone w formie warstwy i przykryć kolejną warstwą makaronu. Zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach, wrzucić do odłożonej wcześniej części białego sosu, lekko podgrzać, osolić i wylać na wierzch lazanii. Zapiekać w temp 175-200 stopni przez 25 minut.
Netka
Lady Marmolada
I moje! Uwielbiam :)
haniakson
evita0007
haniakson
evita0007 napisał(a):