Sposób przygotowania:
Lazania z dynią, szpinakiem i serem pleśniowym
Przygotować sos: Z masła i mąki zrobić zasmażkę, jak będzie lekko zarumieniona wlać mleko i rosół, gotowac aż zgęstnieje, doprawić solą, solą pieprzemi gałką muszkatołową. Pokroić cebulę w kosteczkę, podsmażyć na maśle aż będzie dobrze zarumieniona. Zmiksowaną dynię doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z cebulką Pokruszyć ser. W garnku rozgrzać masło, dodać szpinak i na lekkim ogniu mieszając czekać aż się rozmrozi. Dodać posztkowany czosnek, sól, pieprz, śmietanę i podgotować ok 3 minut. Doprawić sokiem z cytryny. Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć kilka łyżek sosu i równomiernie rozprowadzić. Na to położyć 1 warstę płatów do lazani, na to połowę puree z dyni i 1/3 pokruszonego sera pleśniowego. Położyć następną warstwę płatów do lazni, na nie wylać kilka łyżek sosu i równomiernie rozprowadzić, na to cały szpinak I 1/3 sera plesniowego. Następnie kolejną warstwę płatów, sos i resztę dyni posypaną resztą sera pleśniowego. Zakończyć warstwą płatów do lazani i wylać na nie resztę sosu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 35-40 minut. Jeżeli chcemy posypać wierzch żółtym serem należy to zrobić 10 minut przed końcem pieczenia.