SUPERPRZEPIS

Lazania z mięsem mielonym

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Lazania z mięsem mielonym Więcej zdjęć (2)

Pyszne włoskie danie. Świetna smaczna i syta propozycja na obiad. Do farszu mięsnego czasami dodaję pieczarki, ale tu przedstawiam klasyczną formę dania.

Składniki:

Lazania z mięsem mielonym

Sos boloński

Sos beszmalowy

Dodatkowo

  • płaty makaronu lasagne
  • 200 g żółtego sera

Sposób przygotowania:

Lazania z mięsem mielonym
Sos boloński

1 Cebulę drobno posiekać w kostkę i zeszklić na tłuszczu, dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając.

2 Po obsmażeniu mięsa dodać do niego rozgniecione pomidory z puszki wraz z sokiem, przecier pomidorowy, majeranek, liść laurowy i doprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem

Sos beszamelowy

1 Wgarnku rozgrzać masło i wsypać mąkęszybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki.

2 W garnku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąk i stale mieszać aby się nie przypalił sos.

3 sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Makaron

1 W garnku zagotować wodę i wkładać po parę płatów makaronu, aby się nie posklejał Makaron ma być tylko lekko ugotowany.

W naczyniu do zapiekania układamy warstwy: 1 cienka warstwa sosu beszamelowego 2 makaron, 3 sos boloński, 4 warstwa startego sera, 5 makaron, 6 sos boloński, 7 sos beszamelowy, 8 makaron. 9 starty ser.  Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać.

Piekarnik na grzać do 180 stopni C i piec do zarumienienia się
Lazania z mięsem mielonym
Włoska lazania z mięsem mielonym