Sposób przygotowania:
Lazania z mięsem mielonym
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do mięsa, chwilę jeszcze smażymy. Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dolewamy mleko i zagotowujemy, aż sos nam zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką. Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos, potem mięso mielone i znowu płaty lazanii smarujemy sosem, układamy mięso i dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem i na wierzchu układamy plasterki sera żółtego. Zapiekamy około 45 minut w temp. 200 stopni.