bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Lazania z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiłam lazanię pierwszy raz w życiu, ale wyszła bardzo pyszna i smakowała całej rodzince. Teraz już wiem , że będzie ona częstym gościem na naszym stole.

Lazania z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lazania z mięsem mielonym

 

 

  • 20 dkg sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Lazania z mięsem mielonym
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, drobno siekamy i dodajemy do mięsa, chwilę jeszcze smażymy. Robimy sos beszamelowy: masło roztapiamy, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę, dolewamy mleko i zagotowujemy, aż sos nam zgęstnieje, doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką. Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos, potem mięso mielone i znowu płaty lazanii smarujemy sosem, układamy mięso i dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem i na wierzchu układamy plasterki sera żółtego. Zapiekamy około 45 minut w temp. 200 stopni.
Lazania z mięsem mielonym
Etap 1Do natłuszczonego naczynia na spód dajemy sos, układamy płaty lazanii, znowu dajemy sos, potem mięso mielone
Lazania z mięsem mielonym
dajemy ostatnią warstwę lazanii smarujemy sosem
Lazania z mięsem mielonym
na wierzchu układamy plasterki sera żółtego
Lazania z mięsem mielonym
Zapiekamy około 45 minut w temp. 200 stopni.