Sposób przygotowania:
Łazanki zapiekane
Z mąki, jajek oraz szczypty soli zagnieść ciasto makaronowe i wyrabiać, aż będzie elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodać 3-4 łyżki ciepłej wody. Odstawić na 10 minut. Po upływie wskazanego czasu wałkować na płaty średniej grubości (3-4 mm). Wykrawać niewielkie kwadraty (2x2 mm), zostawić na kilkanaście minut, aż trochę przeschną. Łazanki gotować partiami około 3-4 minut w osolonej wodzie, odcedzić (makaron nie powinien być zbyt miękki). Kapustę opłukać, odciąć, pokroić na drobniejsze kawałki. Na maśle w rondlu podsmażyć umyte, pokrojone w plasterki pieczarki, wrzucić kapustę. Podlać wodą, dodać liść laurowy, sól, pieprz, majeranek i kminek. Dusić pod przykryciem 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć aż do uzyskania skwarków. Skwarki dodać do kapusty, a na tłuszczu zasmażyć mąkę. Zasmażką zagęścić kapustę. Łazanki wymieszać z kapustą, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.