Sposób przygotowania:
Leczo a`la Igraszki Losu z cukinią i bakłażanem
Umytą i osuszoną łopatkę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju aż się zarumieni. Do mięsa dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, posiekaną papryczkę chilli i czosnek, całość mieszamy. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do mięsa, jeśli jest taka potrzeba dodajemy jedną łyżkę oleju, smażymy 3 minuty. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki dodajemy do cebuli mięsa. Umytą cukinie i bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa z warzywami, chwilę podsmażamy po czym wlewamy 1 szklankę wody. Dodajemy gałązkę rozmarynu, dusimy 10 minut. Sparzone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych pomidory kroimy w kostkę dodajemy do warzyw, dusimy całość około 15 minut. Po tym czasie woda powinna odparować i leczo powinno zrobić się gęste. Papryki kroimy w paski i dodajemy na ostatnie 5 minut duszenia, leczo solimy i pieprzymy do smaku.UWAGA! Jeśli ktoś lubi miękką paprykę dodaje ją wtedy kiedy marchewkę.