Sposób przygotowania:
Leczo po bułgarsku
Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki. Pomidory sparzam, usuwam ze skórki i kroję w kawałki. Cebulę i czosnek obieram. Cebulę siekam w półplastry, a czosnek w kosteczkę. Kiełbasę kroję w półplasterki. Kabaczka obieram ze skóry, usuwam nasiona, kroję w plastry, a następnie w kostkę. Ogórka myję, obieram i siekam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem, po czym dodaję pokrojoną kiełbasę, smażę jeszcze 5-10 minut. Do garnka dodaję pokrojony kabaczek oraz paprykę, wlewam 1/3 szklanki wody i duszę całość pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa zmiękną. W tym momencie dokładam do całość ogórki, które duszę 5 minut. Na koniec wkładam pomidory, duszę jeszcze 5 minut. Do warzyw dodaję podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem oraz sos Lutenica. Doprawiam całość do smaku słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Po chwili zdejmuję garnek z ognia. Leczo podaję na gorąco z kromką chleba lub ryżem.