mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Leczo po bułgarsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Leczo to potrawa z kuchni węgierskiej. Jednak aby nadać temu daniu nieco inny smak wzbogaciłam je o dodatek bułgarskiego sosu Lutenica.

Leczo po bułgarsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo po bułgarsku

 

Sposób przygotowania:

Leczo po bułgarsku
Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w paseczki. Pomidory sparzam, usuwam ze skórki i kroję w kawałki. Cebulę i czosnek obieram. Cebulę siekam w półplastry, a czosnek w kosteczkę. Kiełbasę kroję w półplasterki. Kabaczka obieram ze skóry, usuwam nasiona, kroję w plastry, a następnie w kostkę. Ogórka myję, obieram i siekam w plasterki. Na rozgrzanej oliwie na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem, po czym dodaję pokrojoną kiełbasę, smażę jeszcze 5-10 minut. Do garnka dodaję pokrojony kabaczek oraz paprykę, wlewam 1/3 szklanki wody i duszę całość pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa zmiękną. W tym momencie dokładam do całość ogórki, które duszę 5 minut. Na koniec wkładam pomidory, duszę jeszcze 5 minut. Do warzyw dodaję podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem oraz sos Lutenica. Doprawiam całość do smaku słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Po chwili zdejmuję garnek z ognia. Leczo podaję na gorąco z kromką chleba lub ryżem.
Leczo po bułgarsku
Paprykę myję, usuwam gniazda i kroję w paski
Leczo po bułgarsku
Cebulę kroję w półkrążki, a kiełbasę w półplasterki
Leczo po bułgarsku
Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję na kawałki
Leczo po bułgarsku
Do uduszonych warzyw dodaję podsmażoną kiełbasę