Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jesień zawsze pachnie mi paprykami . Mogła bym bez przerwy jeść faszerowane na różne sposoby , duszone , pieczone .

Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami

 

  • 2 duże świeże papryki ( lub odpowiednio zamrożonych )
  • 3 średnie cebule
  • 2 średnie pomidory
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron
  • 25 dag mięsa mielonego z indyka
  • maggi w płynie
  • pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku ( lub czosnek granulowany)
  • mieszanka w skład której wchodzą :tymianek, oregano, gorczyca mielona, rozmaryn mielony , czosnek, sól , pieprz czarny )
  • papryka czerwona słodka mielona
  • cukier brązowy do smaku
  • 1/2 pokrojonej natki pietruszki zmieszanej z melisą
  • 1/2 litra wody

 

Sposób przygotowania:

Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami
Mięso wymieszać z łyżka oleju, 3 łyżkami zimnej wody, mieszanką grecką , połową usiekanej natki i roztartym czosnkiem . Dobrze wyrobić . Masa będzie luźna . W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać łyżeczką kulki mięsne i gotować na średnim gazie pod przykryciem. Obrać cebulę . Usunąć z papryk gniazda nasienne .Umyć warzywa . Na dużej patelni rozgrzać pozostały olej i zeszklić na nim pokrojoną w pół plasterki cebulę . Dorzucić pokrojoną w paski paprykę i pomidory krojone w kostkę. Smażyć chwilę mieszając aż zmiękną .Przełożyć do gotujących się kulek mięsnych. Wsypać 1/2 łyżki cukru i 1 łyżkę papryki mielonej. Gotować 45 minut przy uchylonej pokrywce .Płyn powinien odparować tak by leczo było gęste. Zrobić lekko brązową zasmażkę na suchej patelni- rozprowadzić sosem i dodać do garnka. Doprawić do smaku maggi i innymi przyprawami. Dosypać resztę natki. Podawać z pieczywem .
Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami
Wyrobić mięso mielone z natką , przyprawami i wodą
Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami
Miesne kulki gotować na lekko osolonej wodzie
Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami
Pokrojone warzywa podsmazyc na oleju aż zmiekkną
Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami
Warzywa dorzucić do wywaru z kulkami miesnymi