Sposób przygotowania:
Leczo wg Buni z mięsnymi kulkami
Mięso wymieszać z łyżka oleju, 3 łyżkami zimnej wody, mieszanką grecką , połową usiekanej natki i roztartym czosnkiem . Dobrze wyrobić . Masa będzie luźna . W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać łyżeczką kulki mięsne i gotować na średnim gazie pod przykryciem. Obrać cebulę . Usunąć z papryk gniazda nasienne .Umyć warzywa . Na dużej patelni rozgrzać pozostały olej i zeszklić na nim pokrojoną w pół plasterki cebulę . Dorzucić pokrojoną w paski paprykę i pomidory krojone w kostkę. Smażyć chwilę mieszając aż zmiękną .Przełożyć do gotujących się kulek mięsnych. Wsypać 1/2 łyżki cukru i 1 łyżkę papryki mielonej. Gotować 45 minut przy uchylonej pokrywce .Płyn powinien odparować tak by leczo było gęste. Zrobić lekko brązową zasmażkę na suchej patelni- rozprowadzić sosem i dodać do garnka. Doprawić do smaku maggi i innymi przyprawami. Dosypać resztę natki. Podawać z pieczywem .
zewa