Sposób przygotowania:
Leczo wg Megg
Kiełbaskę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej podsmażoną kiełbaskę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w drobne paseczki, a następnie dodać ją do zeszklonej cebuli. Cukinię obrać, wyciąć nasiona i również pokroić w drobne paseczki, a następnie dodać do cebuli i papryki. Wszystko razem wymieszać i podsmażać 5 min. Następnie całość przełożyć do garnka z kiełbaską i wszystko razem dusić na małym ogniu 20 min. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość wymieszać i dusić jeszcze 2 min. Na koniec dodać majeranek i bazylię. Gotowe leczo podawać z pieczywem.