Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Leczo wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje ulubione leczo z cukinii

Leczo wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo wg Megg

 

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 kiełbaski śląskie
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki bazylii

 

Sposób przygotowania:

Leczo wg Megg
Kiełbaskę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. W garnku zagotować wodę i wrzucić do niej podsmażoną kiełbaskę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w drobne paseczki, a następnie dodać ją do zeszklonej cebuli. Cukinię obrać, wyciąć nasiona i również pokroić w drobne paseczki, a następnie dodać do cebuli i papryki. Wszystko razem wymieszać i podsmażać 5 min. Następnie całość przełożyć do garnka z kiełbaską i wszystko razem dusić na małym ogniu 20 min. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i ostrą oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość wymieszać i dusić jeszcze 2 min. Na koniec dodać majeranek i bazylię. Gotowe leczo podawać z pieczywem.
Leczo wg Megg
Leczo wg Megg
Leczo wg Megg
Leczo wg Megg