anioleeek

anioleeek

Kucharz
[Przepisów: 11]

LECZO z boczniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

BOCZNIAKI zwykle smażyłam tak, jak kotlety schabowe czy leśne grzyby, zwane w moim regionie sowami (gdzie indziej mówi się na nie kanie).

LECZO z boczniakami

Składniki:

LECZO z boczniakami

 

  • 1/2 kg boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki małosolne
  • 1/4 średniej papryki
  • 2 kiełbasy wędzone
  • 20 dag zmielonego mięsa wieprzowego (np. łopatka, szynka itp)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, bazylia, maggi w płynie + przyprawy firmy Kamis: do kuchni włoskiej i do kuchni
  • margaryna do smażenia

Sposób przygotowania:

LECZO z boczniakami
Boczniaki myjemy i kroimy na w paski. Smażymy na rozgrzanej margarynie, aż odparuje woda i całość zacznie skwierczeć. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, rozdrobione mielone, pokrojoną w kostkę paprykę i kiełbasę. Dusimy na średnim ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy koncentrat, przyprawy. Dusimy jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodajemy śmietanę i już po odstawieniu z ognia - pokrojone ogórki.

Podajemy z ulubioną sałatką (w mnie - na zdj. po prostu: sałata, pomidor, ogórek, papryka z przyprawami).

Można podać jako typowe danie obiadowe - z ziemniaczkami, ryżem, makaronem... Dobrze smakuje też z ciemnym chlebem i świeżą bagietką.