Sposób przygotowania:
Leczo z kaszą jaglaną
Kiełbasę kroimy w półplasterki, wrzucamy do garnka z grubym dnem, wlewamy odrobinę oleju, dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku, całość podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę. Pomidory, po sparzeniu wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem dosypujemy też słodką paprykę w proszku i mielony cynamon. Przykrywamy garnek pokrywką i całość gotujemy na niedużym ogniu przez ok 20 minut, W międzyczasie przygotowujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu- pamiętając o wypłukaniu kaszy przed jej gotowaniem. Cukinię obieramy w paski i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka, mieszamy, gotujemy przez 5 minut, wtedy dodajemy też ugotowaną kaszę, mieszamy dokładnie i podajemy po 5 minutach gotowania.