Sposób przygotowania:
Leczo z kiełbasą i warzywami
Papryki myjemy,odrzucamy gniazda i kroimy w paseczki,cebulę obieramy kroimy w paski i na pół księżyce,lub ćwiartki.Wodę wlewamy do garnka,wrzucamy pieprz,ziele,liście,wstawiamy na ogień,Paprykę delikatnie podsmażamy na oleju,dodajemy do wody z przyprawami,cebulę szklimy i dodajemy do garnka;dodając kolejne składniki cały czas dusimy na małym ogniu.Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i w paski,podsmażamy na małej ilości oleju i do garnka,Cukinię myjemy,odcinamy końcówki i kroimy całe cukinie w grubszą kostkę,nie obieramy ze skórki!możemy przesmażyć i dodajemy do garnka.Pieczarki obieramy,kroimy w paski i zarumieniamy na maśle,dodajemy pomidory z puszki,przyprawiamy sola i bazylią,przez chwilę podsmażamy jeszcze na patelni,dodajemy do składników w garnku i całość dusimy na malym ogniu,aż się wszystko przegryzie,co najmniej godzinkę.Smakujemy ,ew.doprawiamy i podajemy w głębszych miseczkach lub talerzach,dla głodomorów opcja z gotowanymi ziemniaczkami :-) SMACZNEGO