Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Leczo z kiełbaską i warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszny gulasz z papryki na rozgrzewający obiad. Smaczne i tanie i danie, rozgrzewające i pożywne.

Leczo z kiełbaską i warzywami

Składniki:

Leczo z kiełbaską i warzywami

 

  • SKŁADNIKI
  • ( 4 PORCJE )
  • Papryka czerwona – 3 szt
  • Cukinia – 1 szt
  • Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Ogórek kiszony – 2 szt
  • Natka pietruszki - 0,5 pęczka
  • Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Chili – do smaku
  • Papryka słodka – do smaku
  • Oregano – do smaku
  • Cukier – 1 szczypta
  • Olej do smażenia
  • Estragon – do smaku

Sposób przygotowania:

Leczo z kiełbaską i warzywami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę. W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy na odrobinie oleju. Podsmażoną paprykę i cukinię zalewamy ciepłą wodą ( tak , aby zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmażoną kiełbasę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka ma zmięknąć , a leczo zgęstnięć. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące!