Sposób przygotowania:
Leczo z pieczarkami.
Cukinie umyć,obrać, wyciąć gąbczasty miąższ z nasionkami.
Pokroić cukinie w dużą kostkę i sporo posolić.Odstawić na ok.1 godzinę.Odlać sok,który się wydobył.
Kiełbasę pokroić w kostkę lub pół talarki.Cebule w piórka lub grubą kostkę.Czosnek posiekać.Na oleju podsmażyć dobrze kiełbaskę i pod koniec zmniejszyć płomień-dodać cebule i czosnek.Podsmażyć razem.Przełożyć do dużego garnka.
Na patelni kolejno smażyć cukinię,aż się zeszkli i pokrojone na ćwiartki lub w kostkę pieczarki.
Wszystko razem dołożyć do garnka z kiełbasą.Doprawić paprykami,pieprzem i pieprzem ziołowym,Kucharkiem i solą (nie za dużo, bo cukinia już była solona.Podlać wodą, dodać ziele angielskie i tymianek.Dusić do miękkości warzyw.Wlać przecier pomidorowy i jeszcze razem chwilkę pogotować.Ew. doprawić.Ja nie zagęszczam potrawy,ale jeśli ktoś lubi może zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i wlać pod koniec gotowania.
Pokroić cukinie w dużą kostkę i sporo posolić.Odstawić na ok.1 godzinę.Odlać sok,który się wydobył.
Kiełbasę pokroić w kostkę lub pół talarki.Cebule w piórka lub grubą kostkę.Czosnek posiekać.Na oleju podsmażyć dobrze kiełbaskę i pod koniec zmniejszyć płomień-dodać cebule i czosnek.Podsmażyć razem.Przełożyć do dużego garnka.
Na patelni kolejno smażyć cukinię,aż się zeszkli i pokrojone na ćwiartki lub w kostkę pieczarki.
Wszystko razem dołożyć do garnka z kiełbasą.Doprawić paprykami,pieprzem i pieprzem ziołowym,Kucharkiem i solą (nie za dużo, bo cukinia już była solona.Podlać wodą, dodać ziele angielskie i tymianek.Dusić do miękkości warzyw.Wlać przecier pomidorowy i jeszcze razem chwilkę pogotować.Ew. doprawić.Ja nie zagęszczam potrawy,ale jeśli ktoś lubi może zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody i wlać pod koniec gotowania.
Natala1210