cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Lekka kremówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest to odchudzona wersja tradycyjnej kremówki. Ze względu na pominięcie warstwy śmietanowej ciasto jest nieco mniej kaloryczne, ale za to i tak super pyszne.

Lekka  kremówka      Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekka kremówka

 

Sposób przygotowania:

Lekka kremówka
Przygotować ciasto : Ciasto francuskie podzielić na 2 części i wyłożyć nimi blaszki wyłożone papierem o wym. 30x30 cm. Po nakłuwać ciasto widelcem. Piec w temp 200 C przez ok 25 min, do otrzymania złotego koloru ciasta.(W czasie pieczenia ciasto będzie się puszyło - należy wówczas nakłuwać wszystkie nierówności widelcem, by nie wyrosło zbyt wysokie). Przygotować krem: W garnku zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrami. Po zagotowaniu dolać śmietanę i ponownie zagotować. W osobnym naczyniu pozostałą część mleka wymieszać z żółtkami i mąkami, by uzyskać jednolitą masę. Gdy mleko ze śmietaną będą się gotować wlać mieszankę i gotować jak budyń - do otrzymania gęstej konsystencji masy. Odstawić do ostygnięcia. W misie utrzeć masło i stopniowo partiami wrzucać wcześniej przygotowany budyń. Całość wylać na jeden z blatów ciasta francuskiego i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem. Schłodzić przez ok 2h w lodówce.
Lekka  kremówka
Etap 1 - przygotować ciasto, ponakłuwać widelcem
Lekka  kremówka
Etap 2 - piec do złotego koloru w temp 200 C przez ok 25 min
Lekka  kremówka
Etap 3 - przygotować budyń, następnie dodawać do zmiksowanego masła
Lekka  kremówka
Etap 4 - przygotowaną masę wylać na jeden z blatów ciasta francuskiego

Tagi:

ciasto