mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Lekki Bananowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wszystkim domownikom, jak i Mojemu Połówkowi, bardzo smakowała ta moja bananowa wariacja;)

Lekki Bananowiec

Składniki:

Lekki Bananowiec

 

  • Biszkopt z kawałkami czekolady z 4 jajek - pieczone w wąskiej formie (wymiary 10 x 38 cm)

 

  • Masa bananowa:

 

 

  • Dekoracja:

 

  • 1 banan
  • cukier puder
  • 6 kostek mlecznej czekolady + 1 łyżka mleka

 

Sposób przygotowania:

Lekki Bananowiec
Banany obrać i zmiksować na jednolitą masę. Zagotować 1/4 szklanki mleka i rozpuścić w nim żelatynę. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Do ubitej śnieżki wkręcać po łyżce masę bananową. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę. Biszkopt przekroić na 3 części. Przełożyć go masą bananową i odstawić do lodówki żeby stężała. Wierzch posypać przesianym cukrem pudrem. Banana obrać, przekroić wdłuż i ułożyć na środku wzdłuż ciasta. Zalać połówki banana czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej z mlekiem. Schłodzić w lodówce.