Sposób przygotowania:
LEKKI KREM JARZYNOWY
Bazą zupy jest wywar mięsny , który przygotowujemy z 1 udka z kurczaka z dodatkiem : 1 liścia laurowego, 2 ziarenek ziela angielskiego, 2 ziarenek pieprzu oraz 1 ząbka czosnku. W wersji mega ekspresowej możemy ewentualnie posiłkować się kostką rosołową - drobiową. Do gotującego się bulionu dodajemy mieszankę mrożonych warzyw Hortex – zupa zimowa, 2 łyżki masła oraz 3 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Całość gotujemy ze sobą na wolnym ogniu przez ok. 18 min. Finalnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem tabasco. Zupę miksujemy przy pomocy blendera. Jeżeli konsystencja kremu jest nazbyt gęsta, przypominająca w swej strukturze gęsty przecier, proponuję dolanie dodatkowo ok. 150 ml bulionu. Krem jarzynowy serwuje najczęściej wraz z chrupiącymi grzankami czosnkowymi. Bagietkę kroimy na średnio grube plastry, nacieramy czosnkiem i smarujemy obustronnie masłem. Posypujemy z wierzchu ziołami prowansalskimi i wkładamy do piekarnika (na ruszt – kratkę) nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 8 -10 minut. Podajemy gorące i chrupiące w duecie z gorącym lekkim kremem jarzynowym. Serdecznie polecam i życzę smacznego.