margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Lekkie słodko-kwaśne pulpeciki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sos wyszedł rewelacyjny. I zniknął w expresowym tempie :)

Lekkie słodko-kwaśne pulpeciki

Składniki:

Lekkie słodko-kwaśne pulpeciki

 

  • cała pierś z kurczaka
  • czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • sól, pieprz
  • przyprawa do kurczaka (słodko-kwaśna)
  • olej /margaryna do smażenia
  • sos:
  • puszka ananasa z sokiem
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu Łowicz słodko-kwaśnego
  • łyżka mąki

 

Sposób przygotowania:

Lekkie słodko-kwaśne pulpeciki
Czerstwą bułkę namaczamy w mleku, kiedy zmięknie odciskamy mleko. Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Do mięsa dodajemy bułkę, wbijamy jajko, delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawę do kurczaka. Cebulkę drobno posiekaną i przeciśnięty czosnek przesmażamy na patelni, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy.Formujemy pulpeciki i wkładamy na rozgrzany tłuszcz najlepiej w głębszej patelni, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Ananasa kroimy dość drobno i dodajemy do pulpetów. Wlewamy na patelnie pół soku z ananasów, dodajemy 3-4 łyżki sosu sojowego, doprowadzamy do wrzenia. Mieszając obracamy pulpety. Po kilku minutach dodajemy 3-4 łyżki sosu Łowicz słodko-kwaśnego. Gotujemy kilka minut. Pod koniec gotowania łyżkę mąki rozrabiamy z pozostałym syropem z ananasów i wlewamy do wrzącego sosu, mieszamy by sos nie przywarł. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Smacznego.