Sposób przygotowania:
Lekkie słodko-kwaśne pulpeciki
Czerstwą bułkę namaczamy w mleku, kiedy zmięknie odciskamy mleko. Pierś z kurczaka dokładnie płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Do mięsa dodajemy bułkę, wbijamy jajko, delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawę do kurczaka. Cebulkę drobno posiekaną i przeciśnięty czosnek przesmażamy na patelni, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy.Formujemy pulpeciki i wkładamy na rozgrzany tłuszcz najlepiej w głębszej patelni, obsmażamy z każdej strony na rumiano. Ananasa kroimy dość drobno i dodajemy do pulpetów. Wlewamy na patelnie pół soku z ananasów, dodajemy 3-4 łyżki sosu sojowego, doprowadzamy do wrzenia. Mieszając obracamy pulpety. Po kilku minutach dodajemy 3-4 łyżki sosu Łowicz słodko-kwaśnego. Gotujemy kilka minut. Pod koniec gotowania łyżkę mąki rozrabiamy z pozostałym syropem z ananasów i wlewamy do wrzącego sosu, mieszamy by sos nie przywarł. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy z ryżem. Smacznego.
Sarenka
PaniMISIOWA