Leniwe pierogi z poziomkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Poziomki przebrać, umyć, osaczyć, usunać szypułki i zmiksować. Ser przepuścić

Leniwe pierogi z poziomkami

Składniki:

Leniwe pierogi z poziomkami

 

Sposób przygotowania:

Leniwe pierogi z poziomkami
Poziomki przebrać, umyć, osaczyć, usunać szypułki i zmiksować. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać zółtka, zmiksowane poziomki i stopniowo mąkę. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Uformować na posypanej mąką stolnicy wałek z ciasta i pokrajać skośne kluski. W szerokim płaskim rondlu zagotować wodę z solą. Wrzucać kluski na wrzątek i gotować 3-5 minut. ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i osączać. Podawać polane tłuszczem i zrumienioną bułką tartą. Jak kto woli można posypać cukrem.