Sposób przygotowania:
Leniwe pierogi z poziomkami
Poziomki przebrać, umyć, osaczyć, usunać szypułki i zmiksować. Ser przepuścić przez maszynkę, dodać zółtka, zmiksowane poziomki i stopniowo mąkę. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać. Uformować na posypanej mąką stolnicy wałek z ciasta i pokrajać skośne kluski. W szerokim płaskim rondlu zagotować wodę z solą. Wrzucać kluski na wrzątek i gotować 3-5 minut. ugotowane wyjmować łyżką cedzakową i osączać. Podawać polane tłuszczem i zrumienioną bułką tartą. Jak kto woli można posypać cukrem.
Gość
darek112
Glumanda
45Kazik
Wiesz co, nawet ciekawe: w kwietniu swieże poziomki ...za 5pktów były ... pierogów nie było na talerzu. Ciekawe skąd przyszły ;)))