Sposób przygotowania:
"Leśne żeberka"
Mięso umyć , pokroić na kawałki .Natrzeć papryką , pieprzem , szczypta soli i łyżka oleju. Zostawić na minimum 30 minut . Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i wrzucić na niego gałązkę rozmarynu. Smażyć 2 minuty. Włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Cebulę pokroić w piórka i dorzucić koło mięsa. Zeszklić. Usunąć rozmaryn. Przełożyć mięso z cebulą do garnka- dodać jałowiec .Zalać wodą ( 3,5 szklanki) i doprowadzić do wrzenia . Gotować 1,5 godziny na małym gazie przy uchylonej pokrywce. W czasie kiedy mięso się dusi oczyścić grzyby ( nie myję - czyszczę ściereczką i odcinam ubrudzone ziemią końcówki ), odciąć korzonki , pokroić kapelusze na kawałki jeśli są duże .Wrzucić do garnka , zalać wodą - zagotować i obgotowywać 10 minut. Odcedzić - przelać przegotowaną zimną wodą . Zalać ponownie wodą i znów doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut . Znów odcedzić i przelać wodą. Wrzucić grzyby do żeberek i dusić aż mięso będzie miękkie . Doprawić sos do smaku . Rozrobić mąkę z zimną wodą i wlać do sosu. Zagotować. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.